GEVONDEN:159 programma's

Krachtvoer

Doel

Verbeteren van voedingsgedrag; meer fruit, minder tusssendoortjes en een gezond ontbijt.

Doelgroep

Leerlingen in klas 1 en 2 van de theoretische, gemengde en kadergerichte leerwegen van het vmbo.

Aanpak

Krachtvoer bestaat uit acht lessen van ongeveer 50 minuten die gemiddeld een keer per week worden gegeven in een regulier klaslokaal of een praktijklokaal. Krachtvoer bestaat uit een aantal verplichte onderdelen (die ook in een bepaalde volgorde aan bod moeten komen) en een aantal optionele activiteiten. De lessen worden gegeven door een docent verzorging, biologie of mens en natuur.

De volgende stappen worden in de lessen doorlopen: 1) leerlingen bepalen hun eigen consumptie, 2) vergelijken deze met de aanbevelingen, 3) benoemen oorzaken voor de waargenomen discrepantie tussen huidig en gewenst gedrag, 4) werken aan oplossingen voor de geïdentificeerde oorzaken, 5) formuleren persoonlijke doelen en maken hun eigen actieplan om hun gedrag te veranderen en 6) evalueren hun eigen acties.

De lessen zijn opgedeeld in drie fasen. De eerste fase (tot en met begin les 4) werkt toe naar bewustzijn van het eigen risicogedrag en het benoemen van de oorzaken voor het eigen risicogedrag. In de tweede fase (tot en met begin les 7) gaan de leerlingen aan de slag met allerlei activiteiten die inspelen op de geïdentificeerde determinanten van het eigen gedrag. In deze fase kiest de docent activiteiten die het beste aansluiten bij zijn of haar klas. In de derde fase (einde les 7 en les 8) stellen leerlingen persoonlijke doelen om hun gedrag te veranderen.

De lessen worden gegeven op school in een regulier klaslokaal, een praktijklokaal biologie / verzorging en een klaslokaal met computerfaciliteiten. Het programma is per les en lesonderdeel uitgebreid beschreven in de docentenhandleiding. Er worden ook suggesties voor aanvullende activiteiten gegeven.

Meer informatie

Website: www.krachtvoer.nu

Oordeel

Erkenningscommissie: Effectief volgens goede aanwijzingenErkenningscommissie: Effectief volgens goede aanwijzingen

Zorgtype

Universele preventie

Regio

  • Amstelland
  • Amsterdam
Aanbieders
Voedingscentrum - ProfessionalsEisenhowerlaan 108
2517 KL Den Haag
T. 070-306 8888
E. professionals@voedingscentrum.nl
W. www.voedingscentrum.nl
Werkgebied:
  • Amstelland
  • Amsterdam